Marjon van Tongeren
 
Biography   Statement   Links   Contact
 
 

Marjon van Tongeren (1979), toelichting op werk:

Mijn achtergrond ligt in de sociale wetenschappen. Dit is terug te zien in de thema`s van mijn werk. Als observator in een snel veranderende wereld maak ik vervolgens mijn eigen verhaal. Hierbij werk ik graag vanuit een concept dat ik voor een tijd onderzoek.

Vaak werk ik aan verschillende werken tegelijk. In mijn recente werk onderzoek ik de relatie tussen zakelijke omgevingen en binnennatuur. Hierbij vind ik het visuele spel tussen de strakke lijnen van zakelijke werkomgevingen en de organische vormen van binnennatuur spannend. Maar ook het gevoelsleven van mensen boeit me. Sommige werken zijn verhalend. Ik stel mijzelf vragen als wat zou er gebeuren als..? Het project Plant Treatment toont de resultaten in aquarel, verf en krijt en wellicht fotografie. Het project is nog niet af.

`At school` gaat over mensen en hun interactieprocessen in het onderwijs. Als docent en lerarenopleider kom ik verschillende soorten mensen tegen die mij allemaal mateloos interesseren. In het onderwijs worden grote thema`s zichtbaar zoals sociale ongelijkheid, veranderende sociale omgangsvormen, jeugdcultuur en de onderwijscultuur zelf. In onze samenleving is het belangrijk dat we vanuit verschillende perspectieven naar het menselijk handelen of situaties kijken. We moeten leren onze mening bij te stellen en nog eens naar elkaar of de situatie te kijken. En hiervoor moet je moeite doen, interesse tonen. Het resultaat zal te zien zijn in deze serie, een nog lopend project.

In mijn werk staat sfeer altijd centraal. Ik probeer de toeschouwer mee te nemen in een bepaalde sfeer zodat deze vervolgens zijn eigen verhaal kan maken.

In mijn ontwikkeling als kunstenaar heb ik gemerkt dat ik me niet wil beperken tot één enkel medium. Vaak schilder en teken ik en daarnaast fotografeer ik. De foto`s toon ik soms als opzichzelfstaand werk en soms spelen ze achter de schermen een rol.

De stad Antwerpen speelt een grote rol in het maakproces. De stad en de mensen bieden mij ruimte en vriendelijkheid. Ik keer er regelmatig terug om werk op te zetten.


Sinds begin 2010 heb ik in Antwerpen gewerkt. De serie::` interaction` is daar het resultaat van. Deze ( `Interaction`) reeks verbeeldt een wereld uit deze tijd. De contouren van de samenleving in die wereld zijn vaag. In de samenleving die ik zie is het niet duidelijk of mensen met elkaar samenwerken of juist niet, of er sprake is van vriendschap of passie, verveling, vandalisme, pure agressie, droom of werkelijkheid. Heeft er net een actie plaats gevonden tussen mensen of staat er nog iets te gebeuren?
Het werk is tot stand gekomen door filmbeelden van internet (youtube) te selecteren en die vrij te verwerken tot een schilderij of tekening. 
 
 
Powered By:  :: FotoPortfolios.nl